Giriş Yap
E-posta ve şifrenizi doğru girerek giriş yapın
Sosyal Medya Hesabınızla Bağlanın

Etiyopya’ya Genel Bakış

 

Etiyopya, resmi olarak Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti , Kızıldeniz'in güney tarafında yer alan Aden Körfezi, Somali Denizi ve Guardafui Kanalı boyunca yüzlerce kilometre uzanan Afrika Boynuzu'nda (Horn of Africa) kara ile çevrili bir ülkedir. Kuzeyinde Eritre , kuzeydoğusunda Cibuti , doğusunda Somali, güneyinde Kenya, batısında Güney Sudan ve kuzeybatısında Sudan vardır. 2019 itibariyle 109 milyondan fazla nüfusu ile, Etiyopya Afrika kıtasındaki en kalabalık ikinci ülkesidir. Ülkenin toplam alanı 1.100.000 kilometrekaredir. Başkenti ve en büyük şehri, Addis Ababa’dır.

 

Kısaca Etiyopya Tarihi

 

İnsanlık tarihi açısından önemli bir ülke olan Etiyopya’da en eski modern insan iskelet kalıntıları bulunmuştur. Etiyopya’da kökleri M.Ö 2000 tarihinden kalma monarşı hükümet sistemi temelli devlet bulgularına rastlanmıştır. Bölgede M.S. ilk yüzyıllarda Aksum Krallığı bölgede birleşik bir krallığı, 1137 yılında Etiyopya Krallığı kurulmuştur. Etiyopya da halen dünyada kullanılan en eski alfabelerinden biri olan Ge’ez alfabesi kullanılmaktadır. 2.Dünya Savaşı sonuna değin İtalya sömürgesi konumunda olan Etiyopya Bişleşmiş Milletler tarafından kabul edeilen ilk Afrika ülkesi olma özelliğine de sahiptir.

 

Etiyopya’da Coğrafya

 

1.104.300 kilometrekare yüzölçümü ile Etiyopya dünyanın 28. en büyük ülkesidir. Etiyopya'nın büyük bir kısmı , Afrika kıtasının doğu kısmı olan Afrika Boynuzu'ndadır ve Etiyopya kuzeybatıdan güneybatıya uzanan ve ovalar, bozkır araziler, kuzeydeki Etiyopya Platosu ile güneydeki Somali Platosu arasında yer alan Büyük Rift Vadisi (Great Rift Valley) ile bölünmüş geniş dağlık bölgeler ve yaylalar olmak üzere çok çeşitli arzi türlerine sahip bir ülkedir. Buna bağlı olarak da Etiyopya’da toprak yapısı, bitki örtüsü ve iklim de çok çeşitlidir.

 

Etiyopya’da İklim

 

Ekvatorun hemen kuzeyinde yer akan Etiyopya’da yıl boyunca sıcaklık çok değişken değildir. Yerel dilde Kiremt olarak adlandırılan kuzaybatı muson yağmurları Haziran-Eylül ayları arasında etkilidir. Etiypoya Platosunda iklim yüksekliğe bağlı olarak serin, ılık veya hoş ılık olarak değişkenlikler gösterebilir.

 

Etiyopya’da Kahve Üretimi

 

Etiyopyakahvenin ana vatanıdır. Dünya’ya kahve Etiyopya’dan yayılmıştır.

 

Kaldi Efsanesi

 

Efsaneye göre 9.yy civarında Etiyopya yaylarından yaban kahve bitkilerini yiyerek beslenen keçilerinin normalden daha fazla enerjik olduğunu fark eden Kaldi adındaki bir keçi çobanı kahve kirazlarını yakındaki bir sufhi manastıra götürmüş, manastırdaki keşişler Kaldi’nin anlattıklarını ilk öne onaylamayarak kahve kirazlarını ateşe atmışlar. Ateşte pişen kahveden çıkan güzel kokular üzerine kahveleri ateşten almışlar ve soğutmak için suya koymuşlar. Böylece ilk kahve kavurma ve kavrulmuş kahvenin su ile buluşması gerçekleşmiş.

 

Etiyopya bugün dünyanın 7. Büyük kahve üretici ülkesidir ve Etiyopya’da üretilen kahvenin yarısı Etiyopya’da tüketilmektedir. Etiyopya’da kahve üretim yöntemlerinin yüzyıllardır neredeyse hiç değişmediği söylenebilir. Geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile kahve üretimi yapılmakta ve kahve kurutmada doğal yöntemler kullanılmaktadır ve Etiyopya’da doğada halen vahşi kahve ağaçları bulunmaktadır.

 

Etiyopya’da kahve üretimi bölgeleri Harar, Yirgacheffe ve Limu’dur. Aynı zamanda Etiyopya kahveleri bu bölge adları ile pazarlanmaktadır. Bu bölgesel kahve çeşitleri Etiyopya'ya ait ticari markalardır.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.