Tanzanya’ya Genel Bakış
Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Afrika’nın orta-doğu bölgesinde yer alır. Doğusunda Hint Okyanusu’na kıyısı olan Tanzanya; kuzeyde Kenya, Uganda; batıda Ruanda, Burundi, Kongo; güneyde Zambia, Malavi, Kongo ve batıda Mozambikle komşudur. 1996'dan beri ülkenin başkenti Dodoma olduğu gibi, meclis başta olmak üzere resmî yapıları barındırır. Ancak bağımsızlık tarihinden 1996 yılına kadar, doğudaki kıyı metropolü olan Darüselam, ülkenin başkentiydi. Günümüzde Darüsselam, birçok yönetim binasına ve resmî kuruluşa ev sahipliği yapsa da, sadece bir ticaret kenti olma görevini sürdürmektedir
Kısaca Tanzanya Tarihi
Tanzanya insanlığın beşiği olarak bilinmektedir, Olduvis Boğazı bölgesinde bilinen ilk insan fosilleri bulunmuştur. İlk insan ayak izleri olan Leotali ayak izleri de Tanzanya’da bulunmaktadır. Bilinen ilk insan avcı-toplayıcı izleride Tanzanya’da bulunmuştur. Yakın çağlara geldikçe ilk kentlerinin kurulmasında Pers’lerin ve Arapların etkileri gözlemlenmektedir. 1498 yılında Vazcı de Gama’nın doğu Afrika kıyılarına ayak basmasının ardından 1525 yılıyla birlikte Portekiz sömürge dönemi başladı. 18yy.la kadar Portekiz sömürge etkisi Ummanlı Arapların gelişiyle son bulmuş olasa da 1880’li yıllardan sonra 1919 yılına kadar Alman Sömürgesi oldu. 1919 1961 yılları arasında İngiliz dönemi yaşanan Tanzanya 26 Nisan 1961 yılında bugünkü siyasi konumuna kavuşmuş oldu.
Tanzanya’da Coğrafya
Yüzölçümü 945.087 km kare olan Tanzanya, dünyanın en geniş topraklara sahip otuz birinci ülkesidir. Ülkenin kuzeydoğusu genellikle dağlık olup Afrika’nın en yüksek noktası olan Klimanjaro Dağı'nı içinde barındırır. Kuzeyde ve batıda genellikl göller zinciri yer alır. Bunlar arasında Afrika'daki en büyük göl olan Victoria Gölü ve yine kıtadaki en derin göl olanTanganikayer almaktadır. Özellikle Tanganika Gölü, barındırdığı çeşitli benzersiz balık türleriyle ünlenmiştir. Ülkenin orta kuşağı, tarıma uygun alanlar ve platolardan ibarettir. Doğu kısımlar ise okyanus kıyısında bulunduğundan genelde sıcak ve nemlidir. Doğudaki bu Hint Okyanusu kıyılarının biraz açıklarında Zengibar adası yer alır.
Tanzanya’da İklim
Tanzanya'da tropik iklim görülür. Yüksek rakımlı bölgelerde sıcaklıklar yıl boyunca 10 ve 20 ˚C arasında değişir. Ülkenin geri kalan kısımlarında sıcaklık nadiren 20 ˚C altına düşer. Ülkede hüküm süren en sıcak aylar Kasım ve Şubat (25 - 31 ˚C) arasında olup, en soğuk aylar da Mayıs ve Ağustos (15 - 20 ˚C) arasındaki dönemdir.
Tanzanya üzerinde iki farklı yağış rejimi bulunmaktadır. Bunlardan ilki tektepeli olan Aralık-Nisan dönemindeki yağış, diğeri ise iki tepeli olan Ekim-Aralık ve Mart-Mayıs dönemindeki yağışlardır. Bunlardan ilki sadece ülkenin güney, güneybatı, merkez ve batı kısımlarında gözlemlenirken, ikincisi de sadece kuzey bölgelerde gözlemlenir. İki tepeli yağış rejiminde yer alan Mart-Mayıs dönemi "uzun yağmurlar" veya Masika adıyla anılırken, Ekim-Aralık dönemi de "kısa yağmurlar" veya Vuli olarak adlandırılır.
Tanzanya’da Kahve Üretimi
Tanzanyaya kahve 16.yy’da Etopya’dan getirilmiştir. 19.yy Alaman sömürge dönemiyle birlikte ticari önemi anlaşılan kahve ekimi, İngiliz dönemiyle birlikte iyice önemini arttırmış ve günümüzde ülkenin önemli ihraç kalemlerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde yılda 40-50 bin ton arası kahve üretimi gerçekleritiren Tanzanya üretiminin %90’nından fazlasını ihraç etmektedir. Tanzanya’da üretilen kahvelerin %70’i Arabica, %30’u Robusta türü kahvedir. Arabica kahve ağaçları Klimanjero Dağı gibi yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilirken, robusta türü kahve ağaçları ise Victoria Gölü gibi düşük rakımlı bölgelerde yetirtirilmektedir. Tanzanya kahveleri; Arusta, Mashi ve Klimanjero adıyla bilinmektedir.