Guatemala’ya Genel Bakış
Guatemala Cumhuriyeti, kısaca Guatemala (İspanyolca: República de Guatemala), Orta Amerika'daki en kalabalık ülkedir. Kuzeyinde Meksika, doğusunda Belize ve Honduras, güneyinde El Salvador bulunur. Ayrıca doğuda Karayip Denizi'ne, batıda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Başkenti Guatemala'dır.
Kısaca Guatemala Tarihi
Dünyanın en eski topluluklarından Mayalara ev sahipliği yapmış Guatemala’nın tarihi M.Ö. 2500’lere kadar dayanmaktadır. Peten bölgesi Mayalara ait en eski kalıntıların olduğu bölgedir. Maya köklerinden gelen pek çok topluluğun yaşadığı Guatemala 1519’da İspanyolların bölgeye gelmesi ile 1821 yılına kadar İspanyol’ların sömürge faaliyetlerine maruz kalmıştır. 1821 – 1900’lü yıllarda ülke iç sivil çekişmelerin yaşandığı dengesiz bir dönem geçidi.1900’lü yılların başında ABD tarafından desteklenen bazı diktatörler tarafınca yönetildi. 1944 yılında yaşanan devrimle ülkede pek çok reform uygulanmış ve bunlar iç savaşlara neden olmuştur. 1996 senesinde gelen barışla birlikte Guatemala ekonomik ve sosyal alanlarda bir toparlanma sürecine geçmiştir.
Guatemala’da Coğrafya
Ülke toprakları fiziki yapı itibariyle dört farklı bölgeye ayrılır. Batıda Büyük Okyanus kıyılarında, ortalama genişliği 60 km olan alçak, ovalık bir bölge, doğusunda Meksika’nın Sierra Madre de Chippas Sıradağlarının devamı olan Sierra Madre volkanik dağ sırası, kuzey-güney istikametinde, Büyük Okyanus kıyılarına paralel olarak uzanan dağlar, kuzeyinde Peten adı verilen geniş ovalık bölge yer alır. Guatemala’da pek çok krater gölü mevcuttur. Ülkenin önemli ırmakları olan Usumarinta, Motagua ve Polochic nehirleri, Sierra Madre Dağlarından doğarak Atlas Okyanusuna dökülürler.
Guatemala’da İklim
Ekvatora olan yakınlığı sebebiyle, sıcak ve nemli bir iklime sahiptir. Batı bölgelerinde ve diğer alçak bölgelerde senelik sıcaklık ortalaması 25-30°C arasında bulunmaktadır. Ülkenin 1500 metreye kadar yüksekliğe sahip olan bölgelerde 20°C olan senelik sıcaklık ortalaması, 1500 m’den daha yüksek olan bölgelerde ise, 10°C’ye kadar düşer. Guatemala yağışları bol olan bir ülkedir. Yağışların en bol olduğu bölge Atlas Okyanusu kıyılarıdır. Ülkenin ortasındaki dağlık bölgede sıcaklık düşüktür, yağış miktarı azdır.
Guatemala’da Kahve Üretimi
Guatemala, 1700’lerin başında kahve ile tanıştığında süs bitkisi olarak kullanılıyordu. 1860’lı yıllarda hükümet kahve tarlalarını teşvik ederek kahveyi bir sektör haline getirdi. 125 bin üzerinde küçük çiftliğin olduğu Guatemala’da devlet tarafınca 1960 yılında mevcut ve yeni çiftçilere finans, araştırma ve pazar desteği vermek üzere Anacafe (Asosiacion Nacional Del Cafe) kuruldu.
Guatemala kahvesi yedi ana bölgede büyümektedir. Bunların içinde Antigua, Huehuetenango ve Atitlan ön plana çıkan bölgelerdir. Her bölge kendi yetişme koşullarını ve mikro iklimini içinde barındırır. Antigua kahveleri, yanardağ eteklerinde az yağmur alan ve çok güneş gören yerlerde yetiştirilir. Huehuetenango kahveleri ise Meksika sınırının eteklerinde en yüksek rakıma sahip yerlerde yetişir. Atitlan kahveleri ise volkanik topraklarda yetiştirilir. Guatemala’nın iklimi çok yağış almakta ve nem oranı yüksektir. Bu yüzden çiftçiler kahveleri ıslak işlem yöntemi ile işlemektedirler.