Küba’ya Genel Bakış
Resmi adı Küba Cumhuriyeti olan (İspanyolca: República de Cuba) Küba, Kuzeyinde Karayip Denizi, Meksika Körfezi ve Atlantik Okyanusu, doğusunda Meksika, güneyinde Florida (ABD) ve Bahamalar, batısında da Haiti, Jamaika ve Cayman Adaları ile çevrelenmiş sıra adalardan oluşan bir Ada ülkesidir. Küba’nın başkenti ve en büyük şehri Havana’dır. Santiago ve Camagüey’de diğer iki büyük şehridir. 110.860 kilometre kara yüzölçümü ve 11 milyondan fala nüfusu ile Küba, Haiti’den (Hispanyola) sonra ikinci en büyük Karayip ülkesidir.
Kısaca Küba Tarihi
Kültürel olarak Latin Amerika’nın bir parçası olarak kabul edilen Küba’da MÖ.4’den 15. Yüzyıla kadar yerel Ciboney ve Taino halkı yaşamış. 15. Yüzyılda İspanyol kolonizasyonu bölgeye hâkim olmuş. İsponyal sömürge döneminde adaya birçok Afrikalı köle getirilmiş. 1898 İspanyol – Amerika Savaşı sonrasında Amerika Küba’yı işgal etti ve fiilen ABD koruması altında bağımsızlık bir Küba Devleti kuruldu. 1959 yılında Fidel Castro önderliğindeki komünist hâkimiyet kurulana kadar kırılgan bir Cumhuriyet olarak varlığını sürdüren Küba, Fulgencio Batista yönetimi altında yolsuzluk, baskı rejimi gibi sıkıntılı süreçler geçirdi. Küba, 1965’den beri Küba Kominist Partisi tarafınca yönetiliyor ve bugün halen Anayasal olarak Marksist-Leninist yönetim biçimine sahip dünyadaki birkaç devletten biri olarak varlığını devam ettiriyor.
Küba’da İklim,
Yengeç Dönencesi’nin güneyindeki adada iklim tropik iklimdir. Yıl boyunca esen kuzeydoğu rüzgarları adaya hâkimdir ve iklimi şekillendiren önemli bir etkendir. Karayip akıntıları ile Ekvator’dan gelen ılık su akıntıları adanın iklimini şekillendiren diğer önemli bir etkendir. Bu etkenler Küba’ya, Küba ile aynı enlemde olan Hong Kong’dan daha sıcak bir iklime sahip olmasını sağlar. Ortalama sıcaklık 21 ° C’dir. Kısacası Küba’da iklim kahve tarımı için elverişli bir ortam hazırlamaktadır.
Küba’da Kahve Üretimi
18. Yüzyılda Haiti devriminden sonra kaçan Fransız çiftçilerin Küba’lı çiftçileri desteklemesiyle Küba’nın batı bölümünde bulunan çiftliklerde ilk olarak kahve üretimi başladı. 19. ve 20. Yüzyıllarda Küba’nın doğu bölümü ve sonra tamamında kahve üretimi yaygınlaştı. Küba’da 1950’de 20 000 Ton ile kahve üretimi zirve yaptı. 1959’da Küba devrimi ile kahve endüstrisi millileştirildikten sonra özellikle ABD ambargosu ile dış talep düştü ve buna bağlı olarak üretim de düştü. Bugün Küba’da kahve çiftliklerinin %90’dan fazlası Sierra Maestra Dağları Bölgesinde’dir. CERRANO LAVADO – Cuba nitelikli kahvemizin çekirdekleri de Sierra Maestra sıra dağları bölgesindeki 1200 mt yükseklikte bulunan çiftliklerde geleneksel tarım yöntemleri ile üretilmekte ve geleneksel hasat yöntemleriyle hasat edilmektedir. Varyetesi Typica’dır ve ıslak işleme ile fermente edilmiştir. Hasat mevsimi ekim – kasımdır. Küba’da üretilen bütün kahveler Cubaexport kamu şirketi tarafınca ihraç edilmektedir.