Giriş Yap
E-posta ve şifrenizi doğru girerek giriş yapın
Sosyal Medya Hesabınızla Bağlanın

Avustralya’ya Genel Bakış

Avustralya (İngilizce: Australia), ya da resmi adıyla Avustralya Milletler Topluluğu (İngilizce: Commonwealth of Australia), Güney Yarım Kürede yer alan bir kıta ülkesidir. Avustralya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanan Okyanusya kıtasındadır ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sydney'dir. Avustralya, 8.617.930 km2 karada, 80.920 km2 sularda olmak üzere toplam 8.698.850 km2'lik bir alana kurulmuştur. Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Bu yüzölçümü onu Dünya'nın 6. en büyük ülkesi yapar. Çevresinde 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi vardır.

Kısaca Avustralya Tarihi

Okyanusya Kıtası, Avrupalılar gelmeden önce, halen avcı toplayıcı bir halk olarak yaşamını sürdüren Aborjinler’in tarihi yaklaşık 50.000 yıl geçmişe gitmektedir. Avustralya’ya ilk gelen Avrupalılar 1606’da Hollandalılardır. Yerli Aborjin halkı ile temas eden kişi de Hollandalı denizci Willem Janszoon olarak tarihe geçmiş. Hollandalılar, kıtanın batı ve kuzey kıyılarının tamamını keşfetmiş ve 17. yüzyılda adaya " New Holland " ismini vermişler ancak yerleşim girişiminde bulunmamışlar. Büyük Britanya adına 1770 yılında, James Cook adında İngiliz denizci Yeni Güney Galler adını verdiği adanın doğu kıyılarını keşfetti. 1788 – 1868 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından başlatılan zorunlu göç politikası ile Yeni Güney Galler civarında İngiliz yerleşimi yoğunlaşmıştır. İlk yerleşim yapılan yıllardan itibaren nüfus düzenli bir şekilde artmış ve adanın tamamı 19. yüzyılın ortalarında keşfedilmiş olup, 5 yeni Kraliyet kolonisi kurulmuştur. 1 Ocak 1901'de 6 koloni birleşerek Federal yapı halini almış ve Avustralya Federal Devletleri'ni oluşturmuştur.

Avustralya’da Coğrafya

Avustralya Eyaletleri 7,617,930 km2'lik yüzölçümü ile Hint-Avustralya levhası üzerinde bulunur. Hint ve Pasifik Okyanusları ile çevrili olup, Asya Kıtası'ndan Arafura Denizi ve Timor Denizi ile ayrılır. Dünyanın en büyük mercan kayalığı olan Büyük Bariyer Resifi Avustralya kıtasının kuzey-doğu kıyısında 2.000 kilometreden daha fazla uzanmaktadır. Avustralya ile Yeni Zelanda arasında ise Tasman Denizi bulunur.

Avustralya’da İklim

Kuzeydoğuda tropik yağmur ormanları, güney-doğu ve güney-batı bölgelerinde dağlık bölgeleri, merkezde ise kurak düzlükleri bulunan kıtada çeşitli iklimler hakimdir. Merkezde verimsiz toprakların çok olduğu kıta en düz kıta olma özelliğine de sahiptir. Ayrıca yıllık 500 mm'lik yağış ile dünyanın en kurak ve kilometrekareye 2,8 insan düşmesi nüfus yoğunluğu bakımından da en az insanın yaşadığı kıtadır. Nüfusun büyük bir bölümü ılıman iklimin hüküm sürdüğü güneydoğuda yaşar.

Avustralya’da Kahve Üretimi

Avustralya’da 200 yılı aşkın süredir kahve tarımı yapılmaktadır. Gelişen tarım endüstrinin kahve tarımına etkisi büyüktür. Avustralya’nın %40’ının Dünya Kahve Üretim kuşağı üzerinde olmasına rağmen bu bölgeler kahve tarımına uygun rakım ve toprak yapısına sahip değildir. 1980’lerde Dünya Kahve Pazarında adı duyulan ve ilgi çeken Arabica Varyetesi Skybury Kahvesinin üretimine, 1970 yılından itibaren Avustralya’nın Queensland eyaletinde başlanmıştır. Skybury Arabica varyetesi Blue Mountain varyetesinden gelmektedir. Ülkede yerel kahve tüketiminin, üretilen kahveden kat-kat fazla olmasından dolayı popüler Skybury çok az miktarlarda ihraç edilir. Özelikle Melbourne dünyaca saygın bir Nitelikli Kahve kültürüne sahiptir.

 

FİLTRELE
Origin
Name
Process
Stok
Bag Size
Bags
Price
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.